Zero waste CURRY - recept

“Zero waste curry”

Na našem instagramu jsme se již párkrát dotkli tématu zero waste. Ráda bych využila příležitosti vystoupit za hranici popisku o pár větách, a tohle téma rozvinula na menší how-to guide s receptem. Jdem na to?

Zero waste je koncept, který od samého významu slovního spojení vybízí k nulovému odpadu. Pro někoho to může být zajímavá výzva, pro mě je tahle ambice naprosto odrazující, a ráda bych Vám nabídla o přívětivější varianty – do komentářů dejte vědět, jestli by o takový blogový příspěvek byl zájem!

 

Pokud máte spižírnu vymetenou a doma nic dalšího vhodného nenajde, v obchodě nebo na trhu se můžete orientovat podle ceny, vzhledu, nebo původu zboží – jak uznáte za vhodné. Nezapomeňte se ale před odchodem z domu vybavit potravinovými sáčky, pytlíky, a nepostradatelnou síťovkou. Ano, produkty jako koření nebo kokosové mléko se bez obalu shánějí těžko– to jsou ale právě ty položky, nad kterými s klidem přimhouříme oči.

 

 

 

Před vařením si nálezy či nákup pěkně zorganizujeme. Budeme potřebovat následující kategorie:

OLEJ (Slunečnicový, kokosový, nebo živočišný, určitě ale ne olivový! Je velmi aromatický a do curry se vůbec nehodí, navíc se rychle přepaluje a to se nám pro tenhle recept opravdu nehodí.) 

KOŘENÍ (Sůl, pepř, garam masala, a chilli je základ. Máte-li curry koření, kurkumu, nebo bylink, které se vám do jídla hodí, využijte je!)

ZÁKLAD (Cibule, česnek, a zázvor vytvoří základ celého jídla. Nemáte-li čerstvé, použijte aspoň sušené. V tomto receptu také oceníte červenou curry pastu! Prodává se v obyčejných prodejnách a chuťově jídlu nesmírně pomůže.)

TĚLO POKRMU (Tady začínáme zapojovat sezónní nebo nevyužitou zeleninu. Brambory, batáty, květák, brokolice, cizrna či fazole, podle vašich chutí a možností.)

NA DOLADĚNÍ (Doporučuji pořídit kokosové mléko v plechovce, malou konzervičku rajčatové pasty, nebo alespoň vysbírat zatoulaná rajčata. Využijete také špenát nebo kadeřávek, baby kapustičky či trocha pohanky vám curry úžasně zahustí.)

GARNIŠ (Na ozdobu použijeme nespotřebovanou zakysanou smetanu, klíčky, semínka, opečené chlebové krutonky, nebo si schovejte trochu kokosového mléka ze začátku vaření. 

PŘÍLOHA (Tohle jídlo je boží samo o sobě. Jestli máte chuť na přílohu, doporučuji rýži nebo chleba, já si nejčastěji opékám kus pita chleba) 

Celé vaření je hodně intuitivní, jde hlavně o to mít ingredience po ruce a nakrájené (základ na drobno, zbytek na větší kostičky). Přípravu zvládnete do 10ti minut, vaření za dalších 20.

 

 

 

 

  1. Ve větším hrnci si rozehřejeme na středním plameni olej, a do hrnce vsypeme nakrájenou základní zeleninu. Za stálého míchaní necháme opéct dozlatova, a po pár minutách přidáme všechna koření (špetka soli a pepře, větší lžíce g.m., lžička chilli, další koření také po lžičkách). Nakonec přidáme do směsi lžíci curry pasty.


  1. Do opékajícího se základu přidáme na kostičky nakrájené brambory, na růžičky nakrájený květák nebo brokolici, nebo rovnou (uvařenou) luštěninu. Já nejraději používám kombinaci batátu, dýně, a cizrny.

  2. Tady je potřeba se vaření opravdu věnovat – směs se začne snadno připalovat. Tím, že nejprve všechno opečeme, ale dostáváme úžasné chutě a textury! Když je dosavadní směs opečená dozlatova, můžeme pomalu přilít trochu vody, aby bylo vše sotva ponořené. Přidáme kokosové mléko a rajčatový prvek, který zrovna máte. Přikryjeme pokličkou a necháme curry na mírném plameni změknout. Pokud používáme nevařenou pohanku, přidáme ji v tuto chvíli - pozor ale aby nám nevypila všechnu tekutinu! 

  3. Mezitím si poklidíme a připravíme si “finishing touches”. Listovou zeleninu lze nahrubo posekat, nebo ji necháme vcelku. Do téměř hotového jídla vmícháme zelené listy necháme ještě chvíli všechny chutě propojit, a můžeme servírovat - i když já v tuto chvíli curry odkládám a znovu se k němu vracím až další den. Odležení mu hrozně prospěje!

  4. Porci si dozdobte zakysanou smetanou, vajíčkem, klíčky, semínky, nebo čímkoliv po čem vaše fantazie zatouží. Tohle jídlo si přes podzim a zimu zamilujete. Je vydatné a hřejivé a díky flexibilitě ingrediencí vás jen tak neomrzí. 

 

 

 

Příjemně strávený podzim Vám za tým Česká Síťovka přeje Ema.

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz