4 tipy jak na chytrý, "lenochodí" šatník

4 tipy jak na chytrý, "lenochodí" šatník

Letošní podzim vypadá naprosto skvostně. Mnoho z nás sdílí pocit, že stojí za to doplnit šatník. Letos na  podzim a přes zimu bychom nové kousky snad mohli využít! Jak se ale nenechat pohltit nákupní euforií, nakoupit zodpovědně, a zároveň si udělat radost? Podívejme se na několik kroků, které nás dovedou k udržitelnějšímu šatníku:

1.Přechodné období je definitivně za námi, na šatníku by to mělo být vidět!

Ačkoliv protřídění šatníku a odklizení letních věcí se nezdá nezbytné, měl by to opravdu být krok č. 1. Pozornost věnujte materiálům, střihům, ale i barvám. Které kousky si na sebe v podzimním a zimním počasí určitě nevezmete? Do šatníku naopak zařaďte všechny teplé bundy, kabáty, ale také adekvátní ponožky, denní i funkční prádlo. 

Můj tip: Já jsem vyřadila například šaty které jsou dlouhé, ale díky syntetickému materiálu se nedají nosit přes silonky. Jejich čas přijde zase na jaře.

2.Máme jasno, z čeho náš sezónní šatník skutečně sestává. 

Pokud jste všechny zimní kousky poskládali do skříně, trochu předbíháte. Teprve jsme začali! Abychom zjistili co potřebujeme nebo chceme do šatníku přidat, musíme nejdříve vědět co už máme. A co víc, jednotlivé kousky je třeba napárovat mezi sebou! Zaměřte se na kombinovatelnost jednotlivých kousků a jejich počet. Máte hodně neutrálních barev a chcete šatník oživit? Při nákupu na tohle myslete a nestane se vám, že vám ve skříni přistane další černý svetr. Nebo naopak potřebujete barevnost šatníku něčím propojit? Univerzální černé kalhoty budou možná to pravé pro vás. 

Můj tip: Miluji zelenou, ale zrovna můj oblíbený kabát a kalhoty mám v naprosto odlišných odstínech. Při nákupu nových kalhot budu na tohle myslet a odolám pokušení pořídit si další smaragdově zelený kousek.

3.Vím co chci. Ale kde to pořídit?

Organizační fázi máme za sebou. Víme, co hledáme – kde ale s hledáním začít? Pro mnoho z nás je jasná volba zajít do nákupního centra. Rozhodně je zde z čeho vybírat a s velkou pravděpodobností najdeme vše potřebné během jednoho odpoledne. Problém je ale v obrovském množství produktů, slev a atraktivních možností. Často pak z nákupního centra odcházíme s taškami věcí nad rámec očekávání a potřeb. Navíc stěží najdeme značky mimo fast fashion, což pro některé může být taky trochu odrazující. Pokud však potřebujete nakoupit rychle a při nákupu se dokážete ovládnout, fast fashion může být dobrá varianta.

Máte-li na nákup větší časový rámec, můžete si dovolit procházet kamenné či online secondhandy. Pokud se řídíte heslem “kdo hledá, ten najde”, dokážete se vybavit kvalitními kousky za opravdu nízkou cenu. Rovněž ale platí, že nakupovat jen pod tlakem nízké ceny není o nic udržitelnější. Přemýšlejte nad každým kouskem a klaďte si následující otázky: Potřebuji ho, hodí se mi, koupila bych si ho i jako nový, nebo je jen cenově výhodný?

Pokud si naopak rádi vybíráte z již vyselektovaných kousků, bude pro vás lepší volbou jeden z výběrových nebo vintage secondhandů. Mapu secondhandů po české republice najdete tady. Na nákup se vybavte síťovkou, možná dvěma. Nebudete si muset říkat o tašku, síťovku s nákupem si pohodlně přehodíte přes rameno, a sami budete překvapeni jak se do ní všechno krásně vejde.

V případě, že to umožňuje váš rozpočet a udržitelnost je pro vás důležité kritérium, můžete se zaměřit na slow fashion, etické značky, které jdou prvoplánově proti fast fashion. Pokud nevíte kde začít, navštivte třeba stránky nebo kamennou prodejnu Czech DesignObject Concept Store, nebo Charaktery, kde objevíte lokální návrháře, jejichž tvorba by vás mohla oslovit. Na blogu loudavymkrokem.cz se už na tohle téma důkladně zaměřili, proto přikládám odkaz na jejich 25 českých a slovenských značek. 

Také není od věci účastníků pražských fashion weeků, kde se objevují nejen nová jména, ale i technologie, materiály, a nadčasové trendy.

Můj tip: U lokálních návrhářů pořídíte taky super dárky. Například ponožky od značky  We Are Ferdinand už se mi nejednou osvědčily jako jedinečný suvenýr z ČR:)

4.Nakoupeno. Co teď?

Nákupem celý proces ještě nekončí. Cedulky a instrukce k údržbě nevyhazujte. Pokud je musíte odstřihnou, alespoň si je schovejte a pečlivě se jimi řiďte. Pokud si s významem jednotlivých ikon nevíte rady, tenhle návod vám pomůže 

Oblečení, které nenosíte přímo na těle není třeba prát tak často. Vlněné a hedvábné kousky stačí vyvětrat na čerstvém vzduchu, prát se smí jen velice šetrně - ideálně v ruce.

Zimní bundy si své vlastnosti uchovají nejdéle, nebudete-li je prát vůbec. Pokud si necháváte některé kousky ošetřovat v čistírně, po vyzvednutí je ihned vyndejte z plastového vaku. Nebudou se tak v chemickém prostředí louhovat nadměrně dlouho.

Hlavním pravidlem by mělo být, že cokoliv už máte doma je ta nejudržitelnější varianta daného kousku. To co vám tedy ještě může posloužit vynoste, a až to bude nutné, nad nákupem nového kousku přemýšlejte.

Krásný podzim a zodpovědné nákupy za tým České Síťovky přeje

Ema

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz